Kdo se skrývá za značkou Korkie? Přinášíme rozhovor se zakladatelkou naší značky – Terkou. V článku se dozvíte o jejím vztahu k józe, založení firmy, její osobnosti a poodhalí, jaké jsou plány do budoucna.

Co Tě inspirovalo k založení vlastní značky? 

O vlastním e-shopu jsem snila již od prvního ročníků na vysoké škole. Chtěla jsem tenkrát prodávat kruhy na jógu, které byly moderní ve světě, ale k nám se ještě nedostaly. Nicméně jsem se k podnikání nakonec odhodlala až po dokončení vysoké školy.

Velkou inspirací pro tvorbu značky Korkie pro mě byla samotná jóga. Když jsem se zpětně podívala, co vše mi do života dala, tak jsem měla nutkání motivovat ostatní, aby cvičení také zkusili. A co vás může namotivovat lépe než krásná podložka, kterou si vždy s radostí rozbalíte?

 

 

Proč zrovna designové podložky?

K tvorbě prvního designu Ocean sun mě inspirovalo Portugalsko, kde jsem byla půl roku na Erasmu. Chybělo mi tamější slunce a moře, tak jsem tyto elementy přenesla na podložku. Vytvořila jsem si tak doma malý osobní ráj, který mě vždy přenesl zpět do této krásné země. 

V čem jsou podložky od Korkie jiné oproti ostatním značkám?

V první řadě máme jedinečné designy inspirované přírodou. Pokud máte přírodu v srdci, tak ji můžete mít díky Korkie podložkám i pod nohama. Jógamatka tak může být váš osobní ráj, místo klidu, na které se budete vždy těšit a kde se propojíte sami se sebou. Navíc koupí podložky přispějete na výsadbu jednoho stromu.

Proč je pro tebe důležitá udržitelnost produktů?

V roce 2018 jsem vycestovala jako dobrovolník do Vietnamu. Vysvětlovali jsme tam místním dětem důležitost recyklace a chodili jsme s nimi sbírat plastové odpadky na pláž. Pro mě osobně to byl velký životní zlom, kdy jsem si uvědomila, jak velký problém plasty ve skutečnosti jsou. Tady v Evropě to nejde tolik vidět, jelikož máme funkční odpadový systém, ale ve Vietnamu jsem kolikrát nemohla ani najít smíšený koš. Plast byl doslova všude, jak na ulicích, tak na plážích. Po tomto zážitku jsem měla jasno, že moje značka nebude součástí tohoto globálního problému. Proto veškeré produkty posíláme v ekologických obalech bez plastu.

Co pro tebe znamená jóga?

Jóga je pro mě cesta sebepoznání. Ze začátku jsem cvičila především proto, že mně jóga pomáhala překonávat náročné situace v životě. Postupem času jsem se začala mimo cvičení zajímat i o meditaci, pranayamu a začala jsem číst jógové spisy. Nyní jógu vnímám jako cestu ke vnitřní spokojenosti.

Jak dlouho cvičíš jógu?

Začala jsem cvičit ve svých 18 letech. Zamilovala jsem se do ní ihned po první lekci, kterou jsem absolvovala v Berlíně. Byla jsem tenkrát na lekci Jivamukti jógy a pořádně se zpotila. Nikdy však nezapomenu na pocit štěstí a euforie, který jsem prožívala po návratu z lekce. Do tohoto pocitu jsem se zamilovala.

Co tě na práci nejvíc baví?

Jsem velmi ráda v kontaktu se zákazníky, cítím se být součástí jógové komunity. Musím říct, že naši zákazníci jsou velmi milí, což je naprosto úžasné. Navíc jsem spojila svoje dvě velké vášně – kreativitu a podnikatelského ducha.

Jak bys popsala svůj charakter, svou osobnost? 

Tak to je velmi těžká otázka, jelikož jsem typ člověka, který se stále vyvíjí. Snažím se na sobě neustále pracovat a se zkušenostmi se mi mění názory. Oceňuji, když jsou lidi sami sebou, když říkají pravdu a jsou autentičtí. Pokud bych však měla vypíchnout pár vlastností, které o mně říká okolí, tak bych řekla, že jsem kreativní, samostatná, otevřená novým věcem a zvědavá.

 

 

Jaký je Tvůj lifestyle? 

Svůj život beru jako cestu, která je občas radostná a občas náročná. Na hezké věci se těším a těžší situace mě vždy něco naučí. Momentálně hodně pracuji, takže se snažím vyvážit svůj osobní a pracovní život. Už jsem se naučila nepracovat o víkendu a večer si většinou udělám volno na své koníčky. Volný čas trávím se svými blízkými, jezdím na longboardu, posiluju nebo cvičím jógu.

Korkie je přírodněji zaměřená, aplikuješ tento směr i v osobním životě?

Přírody si vážím – cítím že jsem s ní niterně propojená. Moc ráda cestuji a objevuji krásná místa, nejraději mám večerní procházky kolem moře a západy slunce. Co se týká každodenního života, snažím se, tak jako asi většina lidí, recyklovat, beru si na nákupy plátěnou tašku a vždy se rozčiluji proč je v obchodě okurka v plastu. Snažím se postupně přecházet na přírodní kosmetiku a (většinou) jím nezpracované potraviny a omezuji maso. Nemám ráda extrémy, ale snažím se svůj život postupně směřovat k tomu, aby byla moje existence co nejšetrnější k přírodě.

Máš nějaký systém, tip pro ostatní, jak skloubit vedení firmy s „běžným“ životem smrtelníka?

Když se člověk rozhodně založit firmu, tak je dobré být smířený s tím, že minimálně první rok budete pořád v práci, od rána do večera, společně s víkendy. Ze začátku nemá člověk peníze na to si platit lidi okolo sebe, takže musí dělat vše a je takový “všeuměl”. Výhodou pak je, že když si za nějakou dobu někoho zaměstnáte, tak přesně víte jaká je jeho náplň práce a můžete poradit nebo se vžít do různých situací.

Co se týká skloubení vedení firmy s běžným životem, o normálním životě se mohu bavit až nyní po roce práce, když mám kolem sebe šikovné lidi, kteří mi pomáhají. Stále však na organizaci svého času pracuji. Určitě mi pomohlo si čas plánovat a činnosti si prioritizovat. Také jsem se musela smířit s pocitem, že vlastně nikdy nestíhám a že je vždy něco, co by se ještě mělo udělat. Asi před půlrokem jsem začala víc myslet na svoje zdraví, protože jsem začala mít pulzace na srdci z přepracovanosti. Začala jsem zahrnovat do každého pracovního dne procházky. Když jsem přepracovaná, vezmu si klidně i průběhu týdne volno a vyrazím do přírody. 

Co plánujete s Korkie do budoucna?

Můžete se těšit na spoustu novinek. Nicméně je zatím vše ve fázi plánování a snažíme se neuvést na trh produkt, za kterým si nemůžeme 100% stát. Proto produkty vždy představujeme až ve chvíli, kdy jsme si jistí, že splňují veškeré naše hodnoty.

Díky za rozhovor <3

 

Rozhovor z 10. listopadu 2021

březen 31, 2022 — KORKIE, s. r. o.